Povijest tečaja

Krajem drugog svjetskog rata Međunarodna Monetarna Banka (MMF) i Svjetska Banka (WB) osnivaju Bretton Woods Sistem.

Tečajna lista > Valute: Euro, Dolar, Franak > Tečaj eura, tečaj dolara, tečaj franka i tečaj kune


Što je tečaj?

Tečaj neke valute predstavlja odnos između jedinice jedne valute i iznosa druge valute u koju se ta valuta može promijeniti u određenom trenutku. Tečaj se formira od strane države te se, zavisno od tržišne ponude i potražnje, dnevnog prometa i promjena stranih valuta, svakodnevno mijenja. Vrijednost tečajeva se zatim objavljuje putem tečajne liste koju objavljuju službene burzovne vlasti, a sadržava tečajeve koji su utvrđeni u službenoj trgovini i na reguliranom tržištu kao i tečajeve koji su utvrđeni u slobodnom prometu. Npr., u Hrvatskoj se tečaj formira preko Hrvatske Narodne Banke, koja svakog radnog dana na temelju ugovorenog prometa i tečajeva stranih valuta određuje vrijednost kune prema stranim valutama, te zatim tu vrijednost plasira putem tečajne liste HNB-a.


Postoje različite vrste tečaja.


Fiksni tečaj (engl. fixed rate of exchange) se odnosi na stabilnost odnosa između domaćeg novca i stranih valuta, a temelji se na paritetu utvrđenom od strane monetarne vlasti neke zemlje kojim se cijena jedinice strane valute, izražene u domaćem novcu, formira prema nekom standardu, odnosno prema jednom izabranom nazivniku (u povijesti prema zlatu, a danas prema nekoj stabilnoj valuti).


Devizni tečaj (engl. exchange rate) predstavlja cijenu jedne valute izraženu drugom valutom. Ono što se uzima u obzir kod takvih tečajeva su međusobni tečajevi vodećih valuta, no obično se jedna značajna valuta uzima kao zajednički standard, npr. američki dolar. Takav tečaj ovisi o vrijednosti valuta koje se kompariraju, te od ponude i potražnje valute na deviznom tržištu. Srednji tečaj uglavnom međusobno koriste banke u procesu trgovanja devizama. Za kupovinu deviza od strane svojih komitenata banke obračunavaju viši tečaj, a kod prodaje deviza bankama banke komitentima obračunavaju niži tečaju.


Neke vrste tečaja služe kao instrument države kako bi se ostvarila željena politika tečaja. Npr., da bi postigla uvoz željenih dobara država može koristiti preferencijalni tečaj. S druge strane, i zavisno o monetarnoj politici koju provodi, država također može pokušati spriječiti neželjene transakcije (kao npr. uvoz luksuznih dobara) primjenjujući ograničavajući tečajValute
EUR

HNB i dalje nastoji održati stabilan tečaj kune u odnosu na tečaj eura.

$USD

Tečaj dolara je porastao u odnosu na tečaj eura u posljednih nekoliko godina.

FrCHF

Švicarski franak je i dalje jak. Vraćanje kredita vezanih uz tečaj franka mnogima je (bio) velik problem.

KnHRK

Tečaj kune je tijekom višegodišnje ekonomske krize oslabio prema euru, dolaru i švicarskom franku.

Valutni konverteri