Tečaj

Tečaj neke valute predstavlja odnos između jedinice jedne valute i iznosa druge valute u koju se ta valuta može promijeniti u određenom trenutku

Tečajna lista > Valute: Euro, Dolar, Franak > Tečaj eura, tečaj dolara, tečaj franka i tečaj kune

Novčani fondovi, dionice, zlato, nafta

Dionice

11.1.12. "Vrijeme je da višak novca ode na burzu, potrebno je strpljenje" Po ekonomskoj logici novčano je tržište ishodište i potpora tržištu kapitala, stoga ako je novčano tržište likvidno, a kratkoročna kamatna stopa niska, pravo je vrijeme za usmjeravanje dijela likvidnosti u instrumente tržišta kapitala koji bi mogli donijeti bolji prinos. Ti su uvjeti kod nas ispunjeni; više od dvije godine opća likvidnost novčanog tržišta vrlo je dobra, što potvrđuje i činjenica da je zadnja repo aukcija središnje banke održana u listopadu 2009. godine. 

Nažalost ne možemo se potpuno složiti s gore navedenim tvrdnjama, jer se kriza nastavlja i u 2012. godini, ponovo rastu kamate na štednju i kredite. No, uvijek postoje iznimke, neke dionice su otporne na krizu. Početkom prosinca 2011. Nenad Bakić je tvrdio da su dionice odličan osigurač protiv najradikalnijih iskoda krize. Ne sve dionice, nego dionice firmi koje su vrlo profitabilne, s odličnim izgledom rasta i većim prihodom od izvoza, te s imovinom ili prihodima koji ne ovise o riziku smanjenja Hrvatskog kreditnog rejtinga. Dakle, trebamo otkriti koje su to firme koje dobro zarađuju na izvozu i investirati u njih.

Zanimljivo je pročitati članak iz rujna 2008. godine: Analitičari: Ulažite u defanzivne dionice i one koje jamče dividendu.

Osim dionica firmi koje imaju prihode od izvoza, stabilne su i dionice firmi koje proizvode hranu, cigarete, lijekove i kućne potrepštine. Studija koju je napravio James O'Shaughnessy pokazuje da su od 1968. do 2009. te potrepštine imale prosječni godišnji povrat novca od čak 13,6 posto, pretekavši time financije (bankarstvo i slično) za 1,2 posto. Pritom, taj sektor ima i drugu najmanju moguću devijaciju u cijenama, a stabilniji su samo alati i oruđa.

10.2.2012.: Poslovni.hr: Evo što smo dosad čuli o porezu na dividendu. Vrlo zanimljiv članak o porezu na dividendu koji se uvodi od 1.3.2012. Mali dioničari će biti pošteđeni tih 12% poreza.

 

DOLAR, JEN, NOVČANI FONDOVI, ZLATO, DIONICE

11.1.12: Zlato i američki dolar u 2012. najpoželjniji: Prema istraživanju koje je provela japanska banka Nomura, investicijski hitovi za 2012. godinu bit će zlato i američki dolar. (..) Zlato je izabralo 19,5 posto od ukupno 164 ispitana investitora. (..)Kao druga najpoželjnija investicija navode se dionice u koje bi uložilo oko 13 posto investitora. Među valutama, u istraživanju je najbolje prošao američki dolar za koji se odlučilo 40 posto ispitanika. Slijedi ga sa 14 posto kineski juan i japanski jen u koji bi uložilo nešto malo više od deset posto investitora. Slijedeće najpoželjnije su norveška kruna, švedska kruna i kanadski dolar.

28.12.11. Direktor Admiral Marketsa: Dionice će pasti na cijene s početka 2009. U aktualnoj gospodarskoj situaciji u svijetu rastu tri valute – američki dolar, švicarski franak i japanski jen. Australski dolar bi mogao oslabjeti uslijed hlađenja kineskoga gospodarstva, o kojemu u velikoj mjeri ovisi Australija. Euro će u idućoj godini nastaviti kliziti prema dolaru. Uz ovaj članak je važno napomenuti da posrednici u trgovanju valutama vole krize, jer u takvim nesigurnim vremenima je privlačnije trgovanje valutama u odnosu na dionice, pa se nadaju većem prometu i većoj zaradi.

5.12.11. SD: Štedite u japanskom jenu, ulažite u novčane fondove. Iduća će godina Hrvatskoj donijeti veće kamate na depozite, ali i veće kamate na aktivne kamate na kredite. Možda bi najsigurnije bilo sada ulagati u novčane fondove i čekati pravu priliku za izlazak iz njih i u ulaganje u neku rizičniju imovinu.

 

HRVATSKE DIONICE

Pogledajmo koje su dionice tijekom 4 godine, od 2008. do 2012. imale manji pad od Crobexa:

HT-JDGT-PODR-CKML-KRAS-CROBEX-4godine Izvor: Investa.hr

Izvor: Investa.hr

Najmanji pad vrijednosti su imali Jadroagent, HT i Kraš, zatim Čakovečki mlinovi i Podravka. Većina dionica je imala velik pad, ali su se s vremenom oporavile. Najotpornije na krizu su bile dionice HT-a i Jadroagenta. Možete primijetiti kako su ostale navedene firme iz prehrambene industrije. Prehrana je nešto čega se potrošači ne mogu odreći, pa su prihodi takvih firmi otporniji na krizu. Nakon početnog pada vrijednosti dionica uslijed panične rasprodaje, uslijedio je rast vrijednosti prehrambenih firmi jer su ulagači shvatili da poslovni prihodi tih firmi nisu toliko drastično pali, firme su i dalje poslovale s profitom.

Detaljniji podaci o dionicama firmi koje imaju rast dobiti ili stabilnu dobit i/ili dobru dividendu:

HT - padaju poslovni prihodi, broj zaposlenih i neto dobit, ali profit im je još uvijek izrazito visok, pa možemo oćekivati dividendu i 2012. godine. Dividenda bi mogla biti manja ako će se pokrenuti investicije, ali investicije će dugoročno donijeti veći profit.

JDGT - Jadroagent ima stabilne prihode, neto dobit i redovito isplaćuje dividendu. Prošle godine 8,57%

LURA - pored Jadroagenta jedna od dionica koje su najmanje padale u krizi, ali sad stagnira i nema dividendu. Francuski Lactalis nastoji istisnuti male dioničare.

VIRO Tvornica šećera - od 2009. raste zarada, broj zaposlenih i neto dobit. Prošle godine su isplatili visoku dividendu: 8,91%.

ADPL - AD Plastik je izvoznik koji ima rast broja zaposlenih i neto dobit. Jedino su poslovni prihodi malo posustali. Prošlogodišnja dividenda: 7,42%

CKML - Čakovečki mlinovi imaju rast zaposlenih, rast prihoda i rast neto dobiti. Prošle godine su isplatili dividendu od 3,61%

KRAŠ - redovito isplaćuje dividendu od 4,54%, ima relativno stabilne prihode i neto dobit. Tijekom 2010. su imali pad broja zaposlenih i pad neto dobiti, ali i oporavak u 2011.

KNZM - Konzum ima stabilan rast prihoda, broja zaposlenih i neto dobiti. Prošle godine dividenda je iznosila 1,21%. Međutim, ulagači nemaju povjerenja u Konzum, pa dionica ne stoji tako dobro kako izgledaju poslovni rezultati.

ERNT - prošle godine dividenda je iznosila visokih 17,2%. Poslovni prihodi su u padu, ali dobit je još uvijek pozitivna, pa će vjerojatno i 2012. dividenda biti dobra, mada ne tako visoka kao prošle godine.

KODT - KONČAR-D&ST je izvozno orijentirana firma sa stabilnim prihodima i neto dobiti. Prošle godine dividenda je iznosila 5,43%

PODR - Podravka se oporavila od afere Spice, neto dobit je ponovo visoka. Najprofitabilniji dio Podravke je farmaceutski dio, Belupo.

ADRS - Adris grupa ima visok profit, rast neto dobiti i redovitu dividendu od 3%. Zarada na ovisnicima o duhanu je i dalje otporna na krizu, mada se Adris proširio i na druge djelatnosti: turizam, marikulturu, a uskoro možda kupi i Croatia osiguranje.

Za usporedbu s navedenim kvalitetnim firmama pogledajte podatke o Dalekovodu: DLKV. Ima negativnu dobit, pad prihoda i pad broja zaposlenih. Među kvalitetne firme bi se mogao uvrstiti Đuro Đaković koji se naglo oporavio u 2011. i nastavlja rasti: DDJH.

S obzirom na najave o rastu kamata i nastavku ekonomske krize u Hrvatskoj tijekom 2012., budite oprezni s kupnjom dionica. Međutim, dobro je znati da se dionice obično oporave pola godine prije nego što država izađe iz krize. Stoga, možda biste osim u novčani fond mogli razmisliti i o ulaganju dijela ušteđevine u dionice.

Napomena: Autori tekstova ne iznose preporuke za kupnju ili prodaju pojedinih dionica i valuta. Informacije koristite na vlastitu odgovornost.Valute
EUR

HNB i dalje nastoji održati stabilan tečaj kune u odnosu na tečaj eura.

$USD

Tečaj dolara je porastao u odnosu na tečaj eura u posljednih nekoliko godina.

FrCHF

Švicarski franak je i dalje jak. Vraćanje kredita vezanih uz tečaj franka mnogima je (bio) velik problem.

KnHRK

Tečaj kune je tijekom višegodišnje ekonomske krize oslabio prema euru, dolaru i švicarskom franku.

Quo vadis?
Valutni konverteri
Zalihe zlata


Cijena nafte na svjetskom tržištu

Cijena zlata na svjetskom tržištu