Krediti vezani uz tečaj

Najsigurniji su krediti u domaćoj valuti, odnosno, plaćaj s onim što dobivaš...

Tečajna lista > Valute: Euro, Dolar, Franak > Tečaj eura, tečaj dolara, tečaj franka i tečaj kune


Euro

Euro zonaEuro (; ISO 4217 kod EUR) je europska valuta koja je u uporabi od 1. siječnja 1999., a od siječnja 2011. njezina uporaba proširena je na 17 država tzv. Eurozone:

Austrija
Belgija
Cipar
Estonija
Finska
Francuska
Grčka
Irska
Italija
Luksemburg
Nizozemska
Njemačka
Malta
Portugal
Slovačka
Slovenija
Španjolska

Osim ovih država euro je od samog početka u službenoj uporabi i u Andorri, Monaku, San Marinu, Vatikanu, Crnoj Gori te na Kosovu.

Ishod je najznačajnije novčane reforme u Europi od doba Rimskog carstva. Iako se uvođenje Eura može smatrati jednostavno kao način za usavršavanje Zajedničkog Evropskog Tržišta, podržavajući slobodnu trgovinu između članova Eurozone, Euro je također značajan dio Europskog projekta za političku integraciju.

Nad Eurom upravlja Europski sustav centralnih banaka (ESCB), koji se sastoji od Europske centralne banke (ECB) i Eurozonskih centralnih banaka koje upravljaju u državama. ECB (Smještena u Frankfurt am Mainu, Njemačka) ima isključivu moć da uspostavi novčanu policu; ostali članovi ESCB-a sudjeluju u štampanju, kovanju, i raspodjeli novčanica i kovanica, i djelovanju u Eurozonskom sistemu isplate
 

Povijest eura

Euro je jedinstvena valuta koju je 1. siječnja 1999. godine prihvatilo 12 država članica Europske unije (Austrija, Belgija, Finska, Francuska, Grčka, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal i Španjolska) radi potpunog ukidanja nacionalnih valuta. Danska i Velika Britanija koristile su pravo ostajanja izvan europodručja (prema Ugovoru iz Maastrichta), a Grčka i Švedska formalno nisu zadovoljile kriterije konvergencije do spomenutog datuma. Grčka je, zadovoljivši navedene kriterije, ušla u europodručje 2001. godine, dok je Švedska i dalje izvan europodručja s obzirom na to da su njezini građani na referendumu dva puta odbili prihvaćanje jedinstvene valute. Uvođenje eura kao jedinstvene valute u Europskoj uniji treća je faza stvaranja Ekonomske i monetarne unije. Novčanice i kovanice eura puštene su u optjecaj 1. siječnja 2002. godine, dok je potpuna zamjena nacionalnih valuta obavljena krajem veljače 2002. godine.

1. siječnja 2007., kao prva od zemalja koje su u Europsku uniju ušle 2004. godine, zajedničku je valutu uvela Slovenija. 1. siječnja 2008. jedinstvenu europsku valutu uvele su Cipar i Malta, 1. siječnja 2009. godine euro je uvela Slovačka, a 1. siječnja 2011. Estonija.

Izvor: Wikipedija

Euro - tečaj

Vijesti o Euru

Tportal: Treba li prebaciti štednju iz eura u sigurnije luke

Slobodna Dalmacija: KRIZA U EUROZONI Propast eura ne znači i gubitak štednje

Jutarnji list 19.9.2011.: Euro skočio iznad 7,5 kuna prvi put u šest godina, HNB intervenirao sa 180,5 milijuna eura

Advance.hr 6.1.2012.: Euro i dalje tone u odnosu na dolar, trenutačno na $1.28

Ostale: vijesti o euru, dolaru, franku, jenu...


Valute
EUR

HNB i dalje nastoji održati stabilan tečaj kune u odnosu na tečaj eura.

$USD

Tečaj dolara je porastao u odnosu na tečaj eura u posljednih nekoliko godina.

FrCHF

Švicarski franak je i dalje jak. Vraćanje kredita vezanih uz tečaj franka mnogima je (bio) velik problem.

KnHRK

Tečaj kune je tijekom višegodišnje ekonomske krize oslabio prema euru, dolaru i švicarskom franku.

Quo vadis?
Valutni konverteri