Kretanje tečaja

Tečaj se formira pod utjecajem ponude i potražnje na tržištu, te se definira u onoj točki gdje se potražnja i ponuda stranih sredstava plaćanja nalaze u ravnoteži.

Predviđanje tečaja najznačajnijih valuta

Predviđanje tečajaTijekom 2012. očekuje se daljnji pad eura i jačanje dolara, vjerojatno i japanskog jena. Švicarski franak bi mogao ostati na visokoj razini ali ne bi trebao dodatno rasti jer Švicarska narodna banka održava tečaj franka na 1,2 eura. Hrvatska narodna banka pokušava održati stabilan tečaj kune u odnosu na euro, ali moguć je postupni pad vrijednosti kune uslijed nastavka ekonomske krize u Hrvatskoj.

11.1.2012.

Predviđanje tečaja krajem 2010. godine:

Jedne od važnijih svjetskih valuta su američki dolar, švicarski franak, te euro.

U globalno nesigurnim vremenima kao što su političke i gospodarske krize dolazi do rasta tečaja švicarskog franka, zatim američkog dolara, dok se euro i dalje smatra nesigurnom valutom, ranjivom na prezaduženosti u pojedinim državama eurozone, primjerice Grčkoj, Irskoj i Portugalu. U vrijeme globalne stabilnosti situacija je obrnuta, ali i neki drugi utjecaji postaju važni. Također, navedne pravilnosti se mogu promijeniti, ovisno o tome u kojim državama će se u budućnosti događati ekonomske krize. U svakom slučaju, vrlo je teško prognozirati budućnost općenito, pa tako i buduće kretanje tečaja bilo koje valute.

Vrijednost deviznog tečaja Eura se nalazi iznad svojega višegodišnjeg prosjeka. Pravilno sezonsko kretanje eura, postojeći trendovi unazad par godina i trenutna gospodarska situacija u Njemačkoj povoljno utječu na valutu Eura. Stoga, u relativno kratkoročnom vremenu realno je očekivati daljnju revalvaciju i porast njegove vrijednosti. Naravno, postoje i drugi čimbenici koji utječu na kretanje tečaja, prije svega kriza u eurozoni, što prognozu čini nesigurnom.

Mijenjanje vrijednosti američkog dolara je nepoznanica pošto je trenutna razina njegova deviznog tečaja ispod višegodišnjeg prosjeka. Osim ispodprosječne razine deviznog tečaja prema kuni, dolar je također i na vrlo niskim razinama prema japanskom jenu. Stoga je za očekivati kako će devizni tečaj američkog dolara, zajedno s rehabilitacijom američkog gospodarstva, u relativno kratkoročnom vremenu ipak porasti. Međutim, američkom izvozu odgovara slab tečaj dolara, kao što i kineskom izvozu odgovara slab tečaj jena. Bez obzira na jačanje Kine, SAD i dalje zadržava najveću kontrolu nad kretanjem tečaja dolara.

Devizni tečaj švicarskog franka je ojačao u odnosu na euro, što je utjecalo i na rast franka u odnosu na hrvatsku valutu. Ipak, najvažnija uloga švicarskog franka je utočište vrijednosti u kriznim vremenima, zajedno sa zlatom. Kako je za očekivati pad cijene zlata, a norveška kruna je počela preuzimati ulogu švicarskog franka zbog manjih oscilacija i makroekonomske stabilnosti Norveške, za očekivati je i daljnji pad deviznog tečaja švicarskog franka. Također, jak franak je loš za Švicarsku koja preko svoje centralne banke pokušava zaustaviti rast vrijednosti nacionalne valute. Ipak, dugoročno gledajući, ne može se sa sigurnošću utvrditi kretanje franka.

30.11.2010.

Povezano:

   Autori tekstova na tecajnalista.info ne iznose preporuke za kupnju ili prodaju pojedinih valuta. Informacije koristite na vlastitu odgovornost.


Valute
EUR

HNB i dalje nastoji održati stabilan tečaj kune u odnosu na tečaj eura.

$USD

Tečaj dolara je porastao u odnosu na tečaj eura u posljednih nekoliko godina.

FrCHF

Švicarski franak je i dalje jak. Vraćanje kredita vezanih uz tečaj franka mnogima je (bio) velik problem.

KnHRK

Tečaj kune je tijekom višegodišnje ekonomske krize oslabio prema euru, dolaru i švicarskom franku.


Valutni konverteri