Krediti vezani uz tečaj

Najsigurniji su krediti u domaćoj valuti, odnosno, plaćaj s onim što dobivaš...

Tečajna lista > Valute: Euro, Dolar, Franak > Tečaj eura, tečaj dolara, tečaj franka i tečaj kune


Tečajne liste hrvatskih banaka

ZABA - tečajna lista Zagrebačke banke (UniCredit, Italija)

PBZ - tečajna lista PBZ banke (Intesa Sanpaolo, Italija)

ERSTE - tečajna lista Erste banke, Rijeka (Austrija)

RBA - tečajna lista Reiffeisen BANK Austria d.d. Zagreb (Austrija)

Hypo Alpe Adria Bank - Hypo tečajna lista (Austrija)

SB Splitska banka Societe Generale Group (Francuska)

HPB - Hrvatska poštanska banka (Hrvatska)

OTP - tečajna lista OTP banke, Zadar (Mađarska)

SBERBANK - današnji tečaj bivše Volksbank (Rusija)

 

Tečajne liste ostalih, manjih banaka u Hrvatskoj:

Međimurska Banka, POBA - Podravska Banka, Jadranska banka - Šibenik, Croatia banka, Istarska kreditna banka, BPC - Banco Popolare Croatia d.d., VABA - Banka Varaždin, Štedbanka, Slatinska Banka, Samoborska Banka, Primorska banka, Partner Banka, Nava Banka Kreditna Banka Zagreb, Karlovačka Banka Imex Banka, Centar Banka, BKS Bank - Kvarner banka, Banka Splitsko-Dalmatinska, Banka Kovanica - iz Varaždina, Banka Brod - iz Slavonskog broda.

 

Vijesti o hrvatskim bankama:

20.1.2012. Banke u ratu protiv Vlade: Izdaju li narodne obveznice i uzmu nam štediše, mi dižemo kamate. Banke će prvo podići kamate na štednju da zadrže građane, a onda i na kredite da nadoknade zaradu. Nakon što je Hrvatska poštanska banka povećala kamate na štednju jučer su u izjavi za Jutarnji tu mogućnost najavili i u Hypo banci. Bankari su, naime, zabrinuti zbog ideje ministra financija Slavka Linića da građanima ponudi otkup državnih obveznica. Time bi, kako je ustvrdio Linić, građani dugoročno zaradili, a država postala likvidnija. Dobit banaka u prošloj godini i dalje je enormna: samo njih osam zarađuje gotovo polovicu ukupne dobiti svih hrvatskih poduzeća. U prvih devet mjeseci lani zaradili su 3,7 milijardi kuna, a dobit 1000 najvećih tvrtki u svih 12 mjeseci 2010. iznosila je 11,8 milijardi.

23.1.2012. Banke: ‘I bez narodnih obveznica slijedi rast kamata u Hrvatskoj’ - zbog krize u Europi.

Financial Times: Neka hrvatske banke krive svoje strane 'roditelje' Dvije najveće hrvatske banke kontroliraju UniCredit i Intesa Sanpaolo te zajedno čine gotovo 50 posto aktive bankarskog sektora u zemlji.

14.2.2012.: Poslovnih.hr Četvrtina svih banaka završila 2011. u gubicima.  Međutim, HRT je objavio da je ukupna dobit prije oporezivanja 32 banke u Hrvatskoj u 2011. iznosila 4,72 milijarde kuna, što je porast od 4,4 posto.

 

 

HNB o kamatama:

Ukupni prosjek kamatnih stopa banaka na kunske kredite s valutnom klauzulom i na kredite odobrene u eurima 1999. su bile oko 12,5%, 2005.-2007. oko 6%, 2008.-2010. oko 8%, a u 2011. su pale na 7,2%

U prosincu 2007. eskontna stopa HNB-a je skočila s 4,5 na 9, a 23. lipnja 2011.  je snižena s 9 na 7 posto. Aktivna kamatna stopa na lombardne kredite je od siječnja 2008. skočila sa 7,5 na 9% i ostala na toj razini (zadnji podatak je listopad 2011).


Slijedi nam novi rast kamata u 2012. To je loša vijest za svih koji imaju kredite, a ostali se mogu zaštiti od inflacije ulaganjem u novčane fondove.

Valute
EUR

HNB i dalje nastoji održati stabilan tečaj kune u odnosu na tečaj eura.

$USD

Tečaj dolara je porastao u odnosu na tečaj eura u posljednih nekoliko godina.

FrCHF

Švicarski franak je i dalje jak. Vraćanje kredita vezanih uz tečaj franka mnogima je (bio) velik problem.

KnHRK

Tečaj kune je tijekom višegodišnje ekonomske krize oslabio prema euru, dolaru i švicarskom franku.

Quo vadis?
Valutni konverteri