Tečaj

Tečaj neke valute predstavlja odnos između jedinice jedne valute i iznosa druge valute u koju se ta valuta može promijeniti u određenom trenutku

Vijesti: euro, dolar, franak, jen...

Vijesti s bussines.hr u kojima se spominju valute: dolar, euro, franak, japanski jen, kruna (norveška kruna, danska kruna, švedska kruna...), funta.

Najvažniji valutni parovi su euro-dolar, funta-dolar, dolar-švicarski franak, a trgovcima valutama je zanimljiv i par australski dolar-japanski jen.

Tečajne vijesti na SEEbiz.eu se nalaze pod temom forex (foreign exchange), a evo i vijesti s Banka.hr u kojima se spominje tečaj.

 

EURO

12.12.12. Banka.hr Analitičari: Euro će u 2012. rasti do 7,8 kuna Puno niže granicu postavljaju drugi analitičari; u PBZ-u ona je na 7,6, Zdeslav Šantić, glavni analitičar Splitske banke, pozicionira je na raspon od 7,50 do 7,53 kune, dok je Raiffeisen istraživanja za prvi kvartal sljedeće godine spuštaju na 7,5 kuna.

8.1.12. Euro pao na najnižu razinu prema dolaru u zadnjih 16 mjeseci! dok je prema japanskom jenu zaronio na najnižu razinu u 11 godina. Na rok od 10 godina Pariz se zadužio uz kamatu od 3,29 posto, što je neznatno više u usporedbi s 3,18 posto, koliko je platio na aukciji u prosincu.Analitičari kažu da bi naznake novih teškoća u bankovnom sektoru mogle potaknuti daljnje slabljenje eura, kao i aukcije talijanskih i španjolskih obveznica idućega tjedna, koje će biti prvi veći testovi za euro u ovoj godini.Oprez uoči tih aukcija izazvao je u petak proboj prinosa na talijanske obveznice iznad kritične razine od 7 posto, dok je prinos na 10-godišnje španjolske obveznice porastao na 5,75 posto.

31.12.11. "Euro se držao relativno dobro" Euro je ove godine prema američkom dolaru izgubio 3, a prema jenu gotovo 8 posto.   Na svjetskim valutnim tržištima tečaj eura jučer je prvi put nakon 10 godina zaronio ispod razine od 100 jena i oslabio prema dolaru, a očekuje se da će i u 2012. godini biti pod pritiskom europske dužničke krize. (..) Neki analitičari tvrde da bi euro do kraja 2012. mogao pasti na 1,20 dolara ako europski lideri ne dogovore cjelovito rješenje dužničke krize. Dolar bi, pak, mogao nastaviti jačati, s obzirom na ubrzanje rasta američkog gospodarstva. U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara oslabio je ove godine više od četiri posto, zaronivši na 77,40 jena.

21.12.11. Kako se zaštititi od eura? DB preporučuje klađenje na južnokorejski won i singapurski dolar Societe Generale tvrdi da su najpametnije moguće transakcije iz eura u funte, funta u dolare i dolara u jene jer bi se samim time osigurali od rizika. No danas je prema istraživanju banaka sasvim druga situacija: umjesto da jedna valuta raste, a druga pada, događa se da obje valute padaju.

20.12.11. Banka.hr Euro ojačao nakon uspješne španjolske aukcije i njemačkog poslovnog povjerenja Ifo indeks poslovnog povjerenja, dobiven anketom provedenom među 7.000 poslovnih čelnika u Njemačkoj, u prosincu je neočekivano porastao

18.12.11. Želite zaraditi? Špekulanti se klade na pad eura i rast australskog i novozelandskog dolara Špekulativne oklade da će euro pasti u odnosu na dolar dosegle su iznos od 19 milijardi dolara, što je najveći iznos još od 2007. godine. . Oklade na rast dolara prema ostalim valutama dosegle su vrijednost od 15,9 milijardi dolara. Traderi valutama su sve manje uvjereni da će doći do deprecijacije švicarskog franka na što su uložili 1,4 milijarde dolara. U pad kanadskog dolara vjeruje sve manje tradera jednako kao i u pad japanskog jena, dok su , prema podacima CFTC-a, favoriti za zaradu na očekivanom rastu australski i novozelandski dolar.

 

DOLAR

11.1.12: Zlato i američki dolar u 2012. najpoželjniji: Prema istraživanju koje je provela japanska banka Nomura, investicijski hitovi za 2012. godinu bit će zlato i američki dolar. (..) Zlato je izabralo 19,5 posto od ukupno 164 ispitana investitora. (..)Kao druga najpoželjnija investicija navode se dionice u koje bi uložilo oko 13 posto investitora. Među valutama, u istraživanju je najbolje prošao američki dolar za koji se odlučilo 40 posto ispitanika. Slijedi ga sa 14 posto kineski juan i japanski jen u koji bi uložilo nešto malo više od deset posto investitora. Slijedeće najpoželjnije su norveška kruna, švedska kruna i kanadski dolar.

28.12.11. Direktor Admiral Marketsa: Dionice će pasti na cijene s početka 2009. U aktualnoj gospodarskoj situaciji u svijetu rastu tri valute – američki dolar, švicarski franak i japanski jen. Australski dolar bi mogao oslabjeti uslijed hlađenja kineskoga gospodarstva, o kojemu u velikoj mjeri ovisi Australija. Euro će u idućoj godini nastaviti kliziti prema dolaru. Uz ovaj članak je važno napomenuti da posrednici u trgovanju valutama vole krize, jer u takvim nesigurnim vremenima je privlačnije trgovanje valutama u odnosu na dionice, pa se nadaju većem prometu i većoj zaradi.

 

ŠVICARSKI FRANAK

11.1.12. Iz Swatcha poručuju: Ni franak ni kriza neće nas spriječiti da napredujemo "Zabilježili smo sjajnu prodaju u ovoj godini, ne samo u Kini koja je trenutačno naše najveće tržište, nego i u ostalim dijelovima svijeta", rekli su iz Swatcha za AFP.

3.1.12. SEEBiz Jim Rogers: Kupujte franke i eure Rogers se nada da će Njemačka ostati pri dugoročnoj averziji monetizacije duga. (štampanju eura) - Svi u sjevernoj Europi znaju da oni više ne žele spašavati Portugal i Grčku, dodaje. Švicarski će franak postati najsigurnija luka na valutnim tržištima dok izgledi dolara i jena postaju pomalo neisgurni, misli Rogers. Smatra i da će se nastojanja Švicarske narodne banke da zadrži franak iznad 1,20 eura pokazati neuspješnima. Također, vjeruje i kako je kanadski dolar jedna od najzdravijih valuta.

7.9.11. SEEBiz Zrinka Živković-Matijević: Tečaj franka kretat će se oko 6,2 kune SNB je danas objavio da je utvrdio minimalni tečaj na razini od 1,2 franka za euro, te da će braniti taj tečaj tako što će kupovati strane valute u neograničenim količinama, a ubrzo nakon toga franak je oštro pao, za oko 8,5 posti, i eurom se na mađunarodnim deviznim tržištima trgovalo po tečaju od 1,2032 franka. To je utjecalo i na tečaj franka u Hrvatskoj, pa je franak na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a pao za 7,24 posto, na srednji tečaj od 6,227 kuna.

 

BRITANSKA FUNTA:

21.12.2011.: Kuni stvarno ne ide - funta najskuplja u više od tri godine

23.6.2010. Britanske mjere štednje ojačale funtu: "Funta je djelomično nadoknadila gubitke iz prethodnih dana budući da je nakon objave mjera štednje smanjena prijetnja da bi Velika Britanija mogla izgubiti kreditni rejting AAA"

30.12.2009. Oslabljena funta spašava hrvatski turizam "..dok Meksiko može očekivati turistički oporavak u narednoj godini nakon što je uspješno "prebolio" svinjsku gripu"

Kretanje tečaja funte u odnosu na japanski jen i američki dolar: wikipedija

 

ZLATO

30.12.11.: I nakon pada od 20 posto zlato ostalo bolje ulaganje od dionica. U 2011. godini zlato je poraslo ukupno 8 posto, što znači da je bolje od prosjeka koji su postigle dionice. No, od vrhunca dostignutog 6. rujna zlato je palo 20 posto, što ide u prilog onima koji tvrde da "zlatni balon" mora prsnuti.

 

ARGENTINSKI PESO

U Argentini stopa rasta ekonomije iznosi 9 posto, ali je i inflacija visoka. Argentinci očekuju pad vrijednosti argentinske valute, pa pokušavaju iznijeti eure i dolare van zemlje, što carinici strogo ograničavaju.

 

HRVATSKE DIONICE

11.1.12. "Vrijeme je da višak novca ode na burzu, potrebno je strpljenje" Po ekonomskoj logici novčano je tržište ishodište i potpora tržištu kapitala, stoga ako je novčano tržište likvidno, a kratkoročna kamatna stopa niska, pravo je vrijeme za usmjeravanje dijela likvidnosti u instrumente tržišta kapitala koji bi mogli donijeti bolji prinos. Ti su uvjeti kod nas ispunjeni; više od dvije godine opća likvidnost novčanog tržišta vrlo je dobra, što potvrđuje i činjenica da je zadnja repo aukcija središnje banke održana u listopadu 2009. godine.  ~> možda će biti potrebno znatno dulje strpljenje s obzirom da ponovo rastu kamate, kriza se nastavlja i u 2012. godini.







Valute
EUR

HNB i dalje nastoji održati stabilan tečaj kune u odnosu na tečaj eura.

$USD

Tečaj dolara je porastao u odnosu na tečaj eura u posljednih nekoliko godina.

FrCHF

Švicarski franak je i dalje jak. Vraćanje kredita vezanih uz tečaj franka mnogima je (bio) velik problem.

KnHRK

Tečaj kune je tijekom višegodišnje ekonomske krize oslabio prema euru, dolaru i švicarskom franku.

Quo vadis?
Valutni konverteri
Zalihe zlata


Potrošnja energije


Cijena nafte na svjetskom tržištu

Cijena zlata na svjetskom tržištu

Link na tečaj